Сторінок: [1]
Друк
Автор Тема: 1,5 л Уда-Яги на 145 МГц  (Прочитано 1898 раз)
UR3PDA
Постійний користувач
***
Offline Offline

Повідомлень: 50


Перегляд профілю
« : 31 Липня 2017, 06:10:05 »

хвильовий канал аля фокс хант в півторачці в рюкзак.

Якось випадково натрапив на ідею виготовлення антени ХК з рулєтки. Давно було бажання зробити похідну антену, але виготовити прийнятну механічну конструкцію або дуже складно або не надійно або ше шось... Тому зразу почав шукати варіанти в інеті. при поверхневому пошуку нічого не попадалось крім відомої англійської конструкцій, яку перепостили всі кому не лінь.
інформації мало, наявні конструкції виготовлені з дюймової (ширини) стрічки на інші частоти, калькулятором антен чи манною тут теж не порахуєш. але потім якось почав більше шукати і мені вдалось знайти багато конструкцій, в т. ч. на UHF а також VHF+UHF варіанти. навіть дуже грамотну англомовну статтю по наладці цієї штукенції.
якщо когось зацікавиьт, то підкину купу чтива.

виготовивши свій екземпляр ясна річ не попав в частоту. по перше в мене не дюймова стрічка а 18 мм десь. по друге конструктив у мене значно спрощений.
вібратор прийшлось наростити фольгованим текстолітом, але так вийшло навіть набагато краще. інші елементи підлаштував змінюючи положення на бумі по аналізатору і не заморачувався. кабель відкушений з врахуванням КУ на вскидку.
в підсумку на 145 мгц ксв 1,2, імпеданс 60 ом в верт. пол. і 50 ом в горизонт., реактивки кілька одиниць. в принципі все влаштовує. єдине що не строїв так це узгоджуючу петлю. з нею я пока не розібрався, як її розраховувати і на що вона впливає... інформації щось мало, або я недостатньо шукав.

труба елетротехнічна Ø=16, бум розбірний на 3 частини по 35 см. стрічка складається в троє і теж приблизно такої ж довжини. виходить дуже компактно і легко, на вітрі стоїть, а в рюкзаку гнеться і не ламається.

кілька фото долучаю.




« Останнє редагування: 05 Січня 2019, 12:45:17 від UR3PDA » Записаний
Сторінок: [1]
Друк
Перейти в: